Meny
...är tom
Varumärken/Brands

Arvet Pannkakslagg Lursta Cast Iron

[ 12003]

SEK:699:-



E-postadress
 

Arvet pannkakslagg är ett unikt samarbete mellan Lursta Cast Iron och kocken Stefan Ekengren. Den är av gjutjärn och fungerar på alla värmekällor.

Tack vare genomtänkt design upplever du denna pannkaks-/plättlagg lättare än vad den faktiskt är. Förhoppningen är att laggen ska bli en matikon och släktklenod, som tack vare hög kvalité och tidlös design ärvs i generationer. 

Produktion och material:
Arvet tillverkas för hand på Lyrestads Gjuteri av lokalt återvunnet skrot. Med hjälp av avancerade analyssystem trimmas materialet till absolut högsta kvalitet. Pannkakslaggen bränns sedan in i tre lager rapsolja från närområdet.

Storlek: stekyta 16,5 cm i diameter. Längd inklusive handtag 37 cm. Vikt 1,6 kg.

Formgivning: John Andersson i samarbete med kocken Stefan Ekengren. Med Arvet vill de uppdatera gjutjärnets formspråk. Gjutjärnets tyngd skapar de exceptionella egenskaper som en gjutjärnspanna har. Formgivarna har sökt en balans mellan funktionell tyngd och en lätt form. Pannan är något mindre än många andra pannkakspannor. Dels för att de som annars tycker gjutjärnspannor är för tunga ska kännas sig bekväma, Men främst för att det naturligtvis är godare med två nystekta pannkakor istället för en stor! Kanske en med socker och en med sylt?

Rengör gjutjärn och sköt om Arvet pannkakslagg så här

  • Rengör gjutjärnet direkt efter användning. Använd enbart varmt vatten.
  • Var noggrann med att torka gjutjärnet torrt efteråt så att det inte rostar.
  • Efter att du har torkat det torrt, är det bra att smörja in järnet igen med ett väldigt tunnt lager vegatabilisk olja. Förslagsvis rapsolja. 

Om ditt gjutjärn blivit rostigt - gör så här

Rost bildas när gjutjärn utsätts för fukt utan att torkas torrt. Om gjutjärn lämnas blött i diskhon, stoppas i diskmaskinen eller lufttorkas kommer det att rosta. Det kan också hända när du förvarar ditt gjutjärn i fuktbenägna miljöer inomhus eller utomhus.

  1. Skrubba ytan med varmt vatten och tvål (tvål går bra eftersom att du ska bränna in gjutjärnet på nytt).
  2. Skölj och handtorka noga.
  3. Lägg på ett mycket tunt, jämnt lager rapsolja över hela gjutjärnet.
  4. Ställ gjutjärnet upp och ner i ugnen. Lägg aluminiumfolie längst ner i ugnen för att fånga upp eventuell överflödig olja. Kör ugnen på cirka 250 grader i en timme.
  5. Låt svalna och upprepa vid behov.
Powered by Talex e-handelssystem